Polska kuchnia ma ładne tradycje oraz do dziś w regionach spożywa się standardowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to między innymi śledzie po kaszubsku. Ażeby je przyrządzić należy wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i sekundę smażyć. Wlać ocet, dołączyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć oraz dusić parę minut. Zdjąć z ognia i dołożyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść odłamki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy odpowiednio się zmarnują i przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich trzeba też węgorz wędzony. Jest strawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze pochodzą z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno stosowane do wędzenia nadaje rybie charakterystyczny smak.
Restauracja Grodzka Kraków
Kaszuby są wybitnie bogate w ryby, wobec tego kuchnia ta tak często je użytkuje. Na różnorodne sposoby, niejednokrotnie ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym regionie Polski. Polska kuchnia bogata jest w różnorodne, apetyczne zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady i kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. W dzisiejszych czasach z reguły zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić można inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do popularnych lokalnych zup należy też krupki.